Zenica naša riječ nezavisna novina novine novosti kjige priče pdf galerija slike sport oglasi konkursi tenderi marketing
Prvi broj
Naslovnica
prvog izdanja
Nezavisne novine
PDF
PDF izdanje
novog broja
HISTORIJSKE POSTAVKE U MUZEJU GRADA ZENICE
Karlo Paržik, arhitekta koji je zadužio BiH
Pregledaj Fotografije
Autor: Lejla Sarajlić
Objavljeno: 04.02.08 16:00
Komentara [0]


Prva od desetak historijskih postavki, koje će Zeničani tokom ove godine moći vidjeti u Muzeju grada, otvorena je u četvrtak navečer. Riječ je o izložbi fotografija i projektantskih mapa, pod nazivom “Karlo Paržik (Karel Parik), arhitekt u Bosni i Hercegovini”. Ovu vrlo zanimljivu postavku zajednički su organizirali Muzej grada Zenice i Ambasada Češke Republike u BiH, sa kojom nekoliko bh. gradova, između ostaloga i Zenica, na kulturnom i obrazovnom planu, ima plodnu suradnju već tri-četiri godine.
Karlo Paržik je čuveni češki arhitekta, rođen 1857. godine u Velišu. Arhitekturu je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču u Specijalnoj školi za antiku i njen produžetak u renesansu, u klasi profesora Teofila fon Hansena, arhitekte, čijem se radu divio cijeli Beč. Karlo Paržik dolazi u Sarajevo 1884. godine, gdje živi i radi sve do svoje smrti - 1942. godine. Iza sebe je ostavio veliki arhitektonski opus, projektirajući samostalno ili u suradnji sa drugim arhitektama, ne samo u Sarajevu, nego i u drugim bh. gradovima.


Izdanja
Retro Kutak
Retro Kutak